tiistai 10. syyskuuta 2013

Ensikosketus korealaiseen ruokakulttuuriin


Ensikosketus korealaiseen ruokakulttuuriin



Ensimmäiset pari viikkoa on jo kohta takana ja alkushokki alkaa kohta jo laantumaan. Tällä kertaa avaan hieman korealaista ruokaa ja ruokakulttuuria.

Ennen Koreaan saapumistani en ollut koskaan syönyt korealaista ruokaa. Google, televisio ja sosiaalinen media olisi ollut täynnä tietoa siitä, mutta en halunnut pilata jännitystä. Lentokoneruoka tunnetusti ei sitä maailman maukkainta ole, joten hyvin nopeasti asuntolaan kotiutumisen jälkeen lähdin etsimään paikallista ruokaa.  Sitä ei onneksi tarvitse täällä kovin kaukaa etsiä, sillä muutaman minuutin kävelymatkan päässä kämpiltä löytyy kymmeniä ruokapaikkoja. 
Aivan asuntolan kupeesta löytyi nakkikioskin näköinen koju, jossa oli kuvia erilaisista annoksista. Tilaus onnistui lopulta varsin hyvin. Paitsi, että minulla ei ollut hajuakaan, että mitä tuli tilattua eikä myyjällä ollut hajuakaan siitä, että mitä minä olisin halunnut tilata. Ojensin hänelle setelin ja nyökkäilin. Sain jonkinlaisen vohveliannoksen. Oli hyvää. Myöhemmin illalla kiertelimme kämppiksen kanssa lähiseutua kävellen ja kävimme hakemassa pizzat, jotka olivat…no, sanotaanko, että ei tämä nyt ihan mikään Italia ole.

Seuraavana päivänä pääsimme ensimmäisen kerran kunnolla kokeilemaan korealaista ruokaa kun yliopisto tarjosi meille lounaan paikallisessa ravintolassa. Paikallisten tapojen mukaan sisälle ei ollut asiaa kengät jalassa ja ruokailu tapahtui lattialla matalan pöydän ympärillä. Korealaiseen tapaan omia annoksia ei tilata, vaan kaikki pöydässä jaetaan. Ruokana oli jotakin lihapitoista ja eipä siinä ollut sinällään mitään valittamista. Illallinen puolestaan nautittiin buddyn johdolla eräässä paikallisessa barbeque-ravintolassa, joka on tähän asti paras ruokakokemus tällä reissulla.
Korealaisen BBQ-ruokailun  hienouksia on se, että liha valmistetaan vasta pöydässä. Tällä kertaa tarjolla oli naudanlihaa (불고기) sekä jotain pekonintapaista (삼겹살), lisukkeita unohtamatta.  Tätä voisin syödä vaikka joka päivä.

 Kuva 삼겹살


Paikalliset pelottelivat meitä länsimaalaisia tietyistä mauista joihin emme ole tottuneet. Esimerkiksi korealainen makea pontikka soju (소주)  tai Korean kansallisruokana tunnettu hapan ja mausteinen kaaliruoka Gimchi (김치) . Molemmat menevät, vaikkei niitä nyt kovin kulinaristisina herkkuina voi pitääkään. Paikallisten suosittu drinkki on sekoittaa olutta ja sojua. Jone Nikulan sanoin: Hyi helvetti! Ei jatkoon!


Meriruokia olen syönyt tähän mennessä kahdesti. Kalaruokien suosio kuulemma painottuu enemmän Busanin ja muiden rannikkokaupunkien suuntaan, mutta löytyy sitä myös täältä Seoulista. Ensimmäisenä viikonloppuna söin mustekala-nuudeli-vihannes-chili –ruokaa, jonka nimeä en valitettavasti nyt muista. Toisella kerralla kävimme eräässä kalaravintolassa nauttimassa paikallista kalaa, osa paistettuna ja osa raakana. Raaka suolaamaton valkoinen kala ei itsessään maistu oikein miltään, mutta soija- ja chilidipin kanssa sitä söi mielellään. Tuossa samassa ravintolassa maistoin toistaiseksi ainoan kerran jotain sellaista mitä en saanut alas. Paikallinen tarjoilija kasasi minulle johonkin isoon salaatinlehteen nyytin, jossa oli kalaa, chiliä, maissia, tofua ja raakaa valkosipulia.  Viimeksi mainittu sai aikaan oksennusreaktion.

Mustekalaa, nuudeleitä ja vihanneksia
Kalaa


Ensimmäisten viikkojen aikana läheinen takeaway-ravintola on muodostunut jonkinasteiseksi vakiopaikaksi. Palvelu on erittäin nopeaa, annoksen saa käsiinsä minuutin päässä maksamisesta, ruoka hyvää ja ennen kaikkea edullista. Annosten hinnat vaihtelevat 3000-5000 wonin (n. 2 - 3,5 euroa) välillä. Arkiruokailuun helppo valinta. Tätäkin kirjoitettaessa lautasella on kahden lihan annos 고기고기 도시락

Takeaway-food

Noin puolitoista viikkoa saapumisen jälkeen koskin ensimmäistä kertaa haarukkaan ja veitseen. Ennen Koreaan lähtöä en ollut juurikaan puikoilla syönyt, mutta kepeillä oppii sohimaan melko nopeasti. Täällä tuli myös mielenkiinnosta kokeiltua korealaisia sandwichejä, joita saa paikallisista SevenEleveneistä 1600-2000 wonilla (1,1 - 1,3eur). Eivät nuo oikeaa ruokaa korvaa, mutta toisinaan menevät näppäränä välipalana.

섄드위치



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti